@makisenjussi - Ajatuksia -

Hukattu nuoruus, unohdettu lahjakkuus

  • http://www.savonsanomat.fi/urheilu/jaakiekko/lapsi-miesten-maailmassa/1300504
    http://www.savonsanomat.fi/urheilu/jaakiekko/lapsi-miesten-maailmassa/1300504

Anonyymi tohtorisihminen osui Savon Sanomien uutisoiman lastensuojeluilmoituksen tehdessään epäsuorasti oikeaan. SM-liiga ei ole hyvä kehitys- ja kasvualusta nuorille kiekkolahjakkuuksille. Valitettavasti se on Suomen ainoa. Toivon että tämä tapaus, Granlundin aivotärähdykset ja lukuiset muut ilmiöt herättäisivät myös rakentavaa keskustelua siitä että meille tarvitaan Suomeen laadukas hyvin johdettu ja tuettu juniorisarja.

 

Suomi on jääkiekkomaa. Meillä on menestyvät miesten ja naisten maajoukkueet. Nuorten maajoukkueen onnistumiset ovat Suomen kiertäneet. Perustelemme sen itsellemme ikäluokkien kärjen kapeudella. Juniorikehitys on muuttunut yksilöllisempään ja yksilökeskeisempään muotoon. Vain terävin kärki koulitaan tehokkaasti liiga ja NHL kelpoisiksi. Hitaasti varttuvien joukko on suuri. Enää ei ole poikkeuksellista tehdä näyttävää liigaläpimurtoa vasta 25 vuotiaana.

Fyysinen, henkinen ja pelillinen kehitys on voimakkaasti yksilöllistä. Voisi sanoa, että Barkov jr on jo nyt fyysisesti kehittyneempi kuin vuosia vanhempi Mikael Granlund. Pienikokoisista pelaajista myös Saku Koivu kypsyi verrattain myöhään fyysisesti NHL valmiiksi pelaajaksi.

Yksilöllisyys on hyve, kunhan massoista pidetään huoli ja ikäluokan lahjakkuusreservi pystytään ulosmittaamaan täysimääräisesti. Jääkiekkoliitossa on käytävä vakava keskustelu siitä, tehdäänkö junioreiden kehitystyö SM-liigan vai pelaajien sekä maajoukkueen ehdoilla.

SM-liiga on ammattilaisliiga ja kova business. Tietysti Liiga tahtoo Granlundinsa, Barkovit ja Lehkoset tuikkimaan liigaan ennen NHL debyyttiä. Mutta mikä on nuorten tähtien liigadebyyttien hinta heille itselleen tai muulle ikäluokalle? Henkisesti, fyysisesti ja pelillisesti jo nuorena kypsyneet pääsevät koviin peleihin kehittymään. Koulutus, nuoren elämä ja aikuiseksi varttuminen usein laiminlyödään. Lapsista tulee aikuisia kun vanhemmat allekirjoittavat pelaajasopimuksen oikeustoimikelvottoman kiekkojunnun puolesta. Samalla pienikokoiset tai henkisesti ammattikiekkoon kypsymättömät pelurit jäävät heikkotasoisiin sarjoihin polkemaan kehityksessä paikoilleen.

Miksi Suomi vuotaa vuosittain lahjakkuuksia jopa ohi SM-liigan Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin. Mitä siellä tehdään paremmin? Otetaan siitä selvää ja korjataan oma järjestelmämme.

Itse näkisin mielelläni nykymuotoisen 16 joukkueen Nuorten SM-liigan rinnalle teräväkärkisen vaikkapa kuuden tai kahdeksan joukkueen 16-20 vuotiaiden tasokkaan juniorisarjan. Sarjan joka olisi tavallaan irrallaan perinteisestä seurajoukkue-sarjasta. 

Suoraan jääkiekkoliiton karttaa kopioiden jopa Rovaniemi voisi saada laadukasta ja aidosti mielenkiintoista kiekkoa kotoisalle Lappi-areenalleen. Esimerkiksi Tampere edustaisi jääkiekkoliiton aluejaossa Hämeen aluetta. Mukana Hämeen kiekkopitäjistä olisi myös Hämeenlinna ja Lahti. Alueen kiekkopääkaupunki tarjoaisi lajiharjoittelunmukaiset fasiliteetit hyvälle lukio- ja ammattikoulutukselle. Nuoren kasvua tuettaisiin laajalla rintamalla kohti kiekkoammattilaisuutta ja ennen kaikkea aikuisuutta. Nykyinen Nuorten SM-liiga saa katsomoihin vain marginaaliryhmän. Se ei ole kiinnostava.

Tämä esitykseni ei itsessään tarkoita, että nykymuotoinen seurojen junioriorganisaatio pitäisi purkaa. Tämä avaisi mahdollisuuden kaksipilariseen järjestelmään, jossa kiekkoammattilaisuuteen tosissaan tähtäävät ja siihen lahjat omaavat pääsevät kaltaistensa joukkoon, laadukkaaseen ja hyvin johdettuun kasvatusympäristöön. Hitaasti kypsyville kiekkoharrastajille nykyinen nuorten SM-liiga toimisi rinnalla edelleen nykyisine ikärajoineen ponnahduslautana sm-liigaan, Mestikseen ja ulkomaille.

Pelaajavalinta näihin alueellisiin joukkueisiin lisäisi juniorikiekon tunnettuutta ja kiinnostavuutta. Varaustilaisuus herättäisi taatusti. Itse katsoisin televisiosta kun Etelän kiekkolahjakkuudet kohtaavat Hämeen vastaavan nuorison.

Vain kourallinen alle 20-vuotiaista SM-liiga pelaajista tekee sitä ammatikseen. Se ei ole vain epäsuorasti lapsityövoiman käyttöä. Se on sitä härskisti. Business koneisto nimeltä SM-liiga brändää nuoret tähdet ja he joutuvat ottelusta otteluun paineen ja prässin alle. Vastustajajoukkueen pelaajatyypiltään rouhijat odottavat taklauspaikkaa, että hentorakenteisen juniorin ”valot sammuvat”.

Jostain se kertoo, että käytännössä vain toisen polven liigakiekkoilijat lyövät nuorena läpi liigatasolla. Joidenkin huippujen viimeinen kehityspyrähdys tulee todella myöhään ja tämä jää Suomessa monessa lajissa jopa kokonaan tapahtumatta tai huomaamatta tulos tai ulos –mentaliteetin vallitessa. Ongelma ei ole vain jääkiekon.

Jotain tarttis tehrä!

 

Olen A-junioriksi kiekkoillut tamperelaispoika. Sain seurata sivusta miten tamperelaisen jääkiekon 88-ikäluokan lahjakkuusreservi onnistuttiin hukkaamaan, melkein kokonaan. Otsikko tekstiin ei linkkiä omaan "uraan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Vastustajajoukkueen pelaajatyypiltään rouhijat odottavat taklauspaikkaa, että hentorakenteisen juniorin ”valot sammuvat”."

Lehkonen on poikkeuksellisen heikkorakenteinen, jos vertaa muihin "junioreihin", kuten vaikkapa Barkoviin, Salmiseen, Saarelaan ja mitä näitä nyt tällä kaudella on liigassa ollut. Vaikutti muuten siltä, että Saarela ainakin sai erikoiskohtelua edellisessä Lukko - Tappara -pelissä. Nuoreen kaveriin ei meinaan uskallettu koskea juuri lainkaan vaikka kokoa on taitavalla Saarelalla on 178/85. Ei sekään oikein ole.

Minusta on liioiteltua sanoa, että vastustajajoukkueessa olisi tyyppejä, jotka odottavat sitä, että pääsevät "sammuttamaan valot" junioreilta. Siitä mitä Ruutu tekee ei voi vedellä tuollaisia yleistyksiä. Tällä kaudella yli kuusikymmentä kaveria ikäluokkaa 93 tai nuorempi on pelannut liigassa ja yhdelle on käynyt huonosti tilanteessa, joka oli törkeä teko.

"Itse näkisin mielelläni nykymuotoisen 16 joukkueen Nuorten SM-liigan rinnalle teräväkärkisen vaikkapa kuuden tai kahdeksan joukkueen 16-20 vuotiaiden tasokkaan juniorisarjan. "

Minä en. Olisi melkoista hukkausta peluuttaa vaikkapa Barkovia, Teräväistä tai Armiaa alle 20-vuotiaiden kanssa kun taidot ylittävät jo SM-liigan keskimääräisen ja kärjenkin taitotasonkin.

Aivotärähdyksien ja vastaavien määrää tiputtaisi radikaalisti turvakaukalot, jollainen on vain Ilmalassa. Investointi ei olisi iso, mutta jostain syystä halu puuttuu.

Käyttäjän TimoNrhi kuva
Timo Närhi

Hieno kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä. Duuma Kummolan johdolla hyperventiloi kirjoituksesi johdosta. Se tekee kirjoituksestasi vielä paremman..

Kim Pihl

Ei Jääkiekkoliitossa eikä sen paremmin SM-Liigassakaan käydä mitään järjellisiä ja rakentavia keskusteluja. Siihen ei päättäjissä ole riittävästi ammattitaitoa tai edes tietoa koko lajista. Kysymyksiin ei myöskään saa vastauksia ja kaiken kukkuraksi; Jääkiekkoliitto poisti koko keskustelupalstansa kun sinne kirjoitettiin epämukavia kommentteja ja esitettiin jopa kysymyksiä.

Jos haluat todellisia vastauksia niin:

www.kysyjaakiekosta.com